Hva er trailguide?

Trailguide er en nettbasert brukerstyrt guide hvor du kan finne bra stier for stisykling der du er nå eller planlegger å være om litt. Du kan bruke trailguide til å finne ut hvor du er på kartet når du har rotet deg bort, du kan bruke trailguide til å søke etter nye stier, eller du kan dele dine favorittstier med andre stisyklister.

Hvordan virker det?

Tjenesten er en web-app som viser stier på kart. Du kan zoome inn og ut av kartet og trykke på en sti for å få mer informasjon om stien. For hver sti finner du informasjon om vanskelighetsgrad, type, beskrivelse og adkomst. Du finner liste over andre stier i nærheten eller kan liste opp alle sortert på avstand fra din posisjon.

Hva virker det på?

Siden tjenesten er en web-app fungerer den på både pc, mac, iphone, android, windows phone, nettbrett og alt annet av moderne mobilt utstyr med en skjerm og tilgang til Internet. Trailguide tar i bruk gps-enheten i telefonen din for å finne ut hvor du er og gjør det lett å lokalisere stier der du faktisk befinner deg nå. Funker som en App.

Finn stier der du er

Åpne https://trailguide.net i nettleseren på telefonen din. Den vil da laste ned kartet og vise all stiene som "bobbler" på kartet, hvor nummeret indikerer antallet stier under hver slik bobble. Zoomer du inn i kartet vil bobblene åpne seg og vise stiene gjemt under hver bobble og til slutt et sykkelikon som viser en enkelt sti. Klikker du ikonet nederst i venstre hjørne blir din egen lokasjon vist på kartet.

Utforsk stier

Klikker du på pilen i toppen av kartet vil lista over stier åpne seg. Disse stiene er sortert etter hvor nære de er din nåværende lokasjon (eller mer spesifikt, kartets sentrum) slik at du kjapt kan finne stier å sykle i nærheten. Du kan søke i og filtrere lista for å finne den typen sti du er på utkikk etter. Klikker du på en sti vises all informasjon for denne stien. Dette inkluderer detaljer som lengde og vanskelighetsgrad, en beskrivelse av stien, et kart over stien samt tilgjengelige bilder. Beskrivelsen kan automatisk oversettes til flere språk om ønskelig.

Tråkk i vei

Klikker du på "Vis på kartet" lukkes informasjonssiden og sporet legges på kartet. Ved hjelp av funksjonen for å vise din egen posisjon er det nå en smal sak å finne starten på stien. Når du har sykla gjennom stien er det bare å åpne siden for stiinformasjon igjen, scrolle til bunn av siden for å finne andre stier i nærheten, sortet etter den nærmeste først. God fornøyelse.

Kartlag

Du kan velge mellom ulike kartlag på trailguide tilpasset ditt bruk og lokasjon. I Norge finnes kartverkets topokart, og mtbmap.no med markerte stier for sykkel. Du kan også velge Google sine terrengkart og satellittfoto. Klikk på globusikonet nede i venstre hjørne for å velge kartlag.
Hvis du er på ferie og det ikke er noen stier registrert på trailguide der du er så finnes det flere måter å finne bra stier på. Sjekk markeringene på kartet som er tilgjengelig eller slå på Strava sin heatmap og se etter blå linjer utenom allfarvei. Disse er med stor sannsynlighet stier du kan sykle på. Du kan også bruke satellittfoto for å se etter små stiårer i fjellet, ser du dette og det ikke er vei, så kan dette være fantastiske stier for sykkel.

Kan jeg få trailguide som en app?

Absolutt! Trailguide er laget slik at den tilpasser seg dingsen den kjører på, om det er data, nettbrett, eller smarttelefon. På telefon ser den ut som en app, den lukter som en app, den oppfører seg som en app, og den oppdaterer seg automatisk hver gang en ny versjon blir lagt ut. Den fungerer både på iPhone, android- og windows-telefoner. Foreløpig er man avhengig av dekning for å laste både app, kart og data (offline under planlegging).

iPhone

På iPhone åpner du trailguide.net i Safari og trykker på firkanten med pil opp i bunn av nettleseren og følger samme prosedyre som bildene under.

Planlegging

Trailguide virker bra på datan eller nettbrettet ditt også slik at du kan sitte i ro og mak med laptopen på fanget og planlegge ditt neste stisykkeleventyr. Løsningen funger også utmerket for å leite etter nye stier i terrenget og fjellet som kanskje ingen har syklet på enda.

Informasjon om stien

Klikker du på en sti i lista åpnes informasjonssiden for den stien. Denne siden viser stidetaljer som lengde, vanskelighetsgrad (grønn, blå, rød eller svart), stinavn, sted, når den ble lagt inn, hvem la inn stien, en beskrivelse av stien, hvordan du kommer deg til start, bilder, stikart og en liste over andre stier i nærheten. Du kan også dele denne stien med andre eller ha direkte aksess senere ved å bruke lenken som vises øverst på informasjonssiden.

Bilder

Ingenting gir mer inspirasjon til å komme seg ut av sofaen enn deilige bilder av feite stier man vil sykle på. Dette er fra en sti på Nystølfjellet i Gol, Hallingdal en fin dag seint i oktober.

Brukerside

Klikker du på navnet til personen som har lagt ut en sti vises alle stiene denne personen har lagt ut. Kjekt om du liker samme stier som denne personen. Klikker du på facebook-bildet åpnes facebooksiden.

Splitta personlighet

Om du klikker på venstrepilen på kartlagsvelgeren splittes kartet i to med ene halvdelen som viser satellittfoto og andre halvdelen som viser kartet. Splitten kan flyttes på og kartet kan flyttes på som normalt. En kjekk funskjon for å finne potensielle stier i fjellet eller for å sjekke at en sti som er markert på kartet virkelig er der.

Syklister, hvor er dere?

I kartlagsvelgeren kan man velge "Syklister". Da vil et såkalt "heatmap/varmekart" vise hvor syklister har brukt trailguide (hvor de har spurt om egen posisjon). Du kan bruke tidslinjen nederst på kartet for å justere tidsintervallet. Kjekt for å finne ut hvor folk sykler til hvilke tider på året.

Dette er jo fantastisk!
Hvordan kan jeg bidra?

Trailguide gjør det veldig lett å dele dine favorittstier fra ditt område. Har du ei .gpx-fil for stien du vil dele og en facebook-konto, log in på trailguide.net ved å klikke på "Log In" og deretter på "Legg til sti". Dette vil åpne skjermen for å legge til og redigere en sti.

Ny sti

For å legge til et gps-spor drar du simpelthen .gpx-fila di og slipper den på kartet. Sporet vil da tegnes opp på kartet og startstedet for stien vil automatisk bli søkt opp. Trenger du å redigere start og stoppunkt bruker du slideren under kartet. Sett type sti, vanskelighetsgrad osv. ved å bruke ikonene til høyre for kartet. Skriv inn navnet på stien, en beskrivelse, hvordan du finner start og klikk 'Lagre'. Det var det.

Bilder

Klikk på fanen merket "Bilder". Dra og slipp et bilde over, skriv inn bildetekst og klikk "Lagre". Dra og slipp flere bilder for å legge til. Bilder i landskapsmodus ser best ut i guiden.

Stiinformasjon

Etter å ha lagret stien (som offentlig) vises den i listen over stier. Beskrivelsen av stien kan nå automatisk oversettes til flere språk ved hjelp av google translate. Du kan også dele stien på sosiale medier eller på epost ved å bruke linken på toppen av siden.

Ofte stilte spørsmål?

Q: Hvorfor skal jeg legge inn mine stier, jeg vet jo hvor de er?

Forestill deg du er på et ukjent sted, du har sykkelen med deg, har to timer til overs, ser utover og tenker at her MÅ det da være bra med stier, men du har ingen mulighet til å finne godsakene. Da åpner du trailguide på telefonen din og finner umiddelbart et godt utvalg av stier i nærheten. Så er det bare å ta for seg. Disse stiene er lagt til av lokale stisyklister slik at du som besøkende kan finne dem og nyte dem.

Q: Hvorfor bør jeg ikke legge til denne stien?

Om det er ulovlig å sykle der, slik som i naturreservat og visse nasjonalparker bør du ikke legge den inn. Om det er store problemer med grunneiere eller andre turgåere bør den kanskje ikke legges inn. Er det en grusveg trenger den ikke legges inn.

Q: Hvorfor skal jeg bruke trailguide når trailforks eksisterer?

Fordi trailguide er bedre, rett og slett. Trailforks har flere funksjoner, foreløpig mange flere stier, flere utviklere, og en eier med mye penger. Men åpner du trailforks for å finne stier får du opp alt for mye informasjon, så mye at du gir opp. Brukeren trenger ikke all denne funksjonaliteten eller all informasjonen presentert på en gang. Trailguide er mye bedre på kart i Norge enn hva Trailforks er. Dessuten er Trailguide utviklet av syklister som sykler mye selv og vet hva som trengs.

Q: Kan jeg få trailguide som en app?

Så godt som. Følg instruksjonene her.

Q: Vil det bli laget en "native" app?

Nei. Dette tar veldig lang tid, det må lages en for hver platform, og det blir veldig mange kodebaser å vedlikeholde, en sikker oppskrift på treg og problemrik utvikling. Dessuten funker web-appen som en vanlig app og den funker på alle platformer.

Q: Vil det komme offlinestøtte?

Ja. Det jobbes med offline-støtte av applikasjonen og data og muligens kartet også.

Q: Jeg driver et guide-selskap, vil ikke folk bruke trailguide i stedet for min guiding?

"Mange av våre gjester er utenlandske og ønsker å utforske området uten guide, da er det viktig for oss, for regionen og for sykkelnorge at de får en god opplevelse og finner de beste stiene. Derfor blir Trailguide et perfekt verktøy for oss neste sesong!"   - Tommy Soleim, Romsdal Adventure

Q: Hvorfor er det ikke noen stier lagt til i mitt område, det er jo flust av dem?

Fordi du ikke har lagt til. Det er fritt frem for alle å legge til.

Q: Hvorfor er det gratis? Er det bare lureri? Kommer det alltid til å være gratis? Hvordan skal det tjenes penger?

Det er generelt liten betalingsvillighet fra publikum og med typiske priser på 10 kroner må det et enormt volum til for å dekke inn utviklingskostnader for en slik tjeneste. Det satses på at det lokale reiselivet der stiene er skal kunne kjøpe tjenester fra trailguide.

Q: Kommer trailguide til å bli full av reklame?

Nei! Noe så irriterende kommer ikke til å skje.

Q: Hvorfor kan jeg ikke legge inn stier direkte fra telefonen min?

Hovedsaklig for at dette ikke er laget enda. Men det finnes en grunn til dette. For å opprettholde kvaliteten på innholdet (ytterst viktig) og ikke ende opp med 100 varianter av samme sti og absolutt alle turer folk er ute på så må det foreløpg litt innsats til for å legge til en sti. Når problemet med kvalitetssikring er på plass vil det åpnes opp for innlegging av stier fra telefonen eller import fra feks. Strava.

Q: Stiene mine har veldig mange variasjoner, hvordan skal jeg legge inn de?

Lag en fin runde som dekker det beste av det, kanskje to runder. Det kommer en løsning for stivarianter etterhvert.

Q: Skal jeg legge til runder eller små stisegmenter?

Fokuser på runder eller lengre stier. Unngå korte stisegmenter, mtbmap.no er perfekt for dette.

Q: Hvorfor må jeg trykke to ganger for å finne posisjonen min?

All kritikk av bruken mottas med takk og alle små irritasjonsmomenter vil fortløpende bli utbedret.

Q: Hvorfor følger ikke telefonen min posisjon hele tiden?

Delvis fordi dette trekker en del batteri, men hovedsaklig fordi det ikke er laget enda. Kommer nok.

Q: Kan jeg legge inn filmer?

Nei, ikke enda, men det kommer.

Q: Hvorfor er det ikke høydeprofil på stiene?

Fordi det ikke er laget enda. Det kommer.

Q: Hvorfor må jeg logge på med Facebook?

Fordi all informasjon skal legges inn med fullt navn så man slipper problemer med anonym hets og diskusjoner og Facebook gjør dette veldig enkelt. Om du ikke har en Facebook-konto kan du fortsatt bruke trailguide, du kan bare ikke legge til stier.