/ World / Norway / Viken / Hol / Geilo
EnglishNorskDeutchItalianoFrançaise

Ustedalsfjorden rundt - enkel rundtur

Geilo, Hol, Viken, Norway
10km|130m ◢ ◣ 130m|24.08.2022

Description

En familievennlig tur, mulig med sykkel, til fots og med barnevogn.

Ustedalsfjorden Rundt er en favoritt både for lokale og besøkende. Turen er 10 km, på flat, fin grusvei. Det er enkelt å finne fram. Underveis er det plassert informasjonstavler med lokal historie, kultur og natur.

Turen er en av kommunens aller viktigste turløyper, og derfor svært populær. Den brukes like mye sommer som vinter, av lokale og tilreisende. Den store bruken medfører en viss slitasje på vegen, spesielt rett etter vintersesongen kan man oppleve en del skader som blir utarbeidet i løpet av sommeren. Vær obs på dette spesielt når man sykler!

Ustedalsfjorden Rundt er turvei om sommeren, og skiløype vinterstid. Langs Ustedalsfjorden Rundt er det satt ut bord og benker slik at den som ønsker å sitte ned for å nyte den vakre naturen kan gjøre det. På tre steder er det murt opp grillplasser. Langs hele turvegen er det satt opp til sammen 25 tavler med tema om lokal natur og kultur.

Ved Slåttahølen er det opparbeidet en fiskebrygge for funksjonshemmende. I tilknytning til fiskebrygga er det bygget en gapahuk. I skogen bak gapahuken finner man Huldreskogen. Se egen turbeskrivelse om Slåttahølen. Du kan fiske over hele vassdraget med fiskekort fra Geilo Jeger- og fiskeforening. Du kan kjøpe på nett eller hos turistinformasjonen/ sportsbutikker i Geilo sentrum. Det er lov å fiske så fort isen har gått og fram til 30. september.

Lengst vest i Ustedalen ligger Tuftebrui som er en kopi av den brua som ble bygget på 1830 tallet. Den opprinnelilge brua er flyttet til Norsk Vegmuseum på Fåberg. Bru-stedet er fredet.

I Fekjo kulturminnepark er det mange kulturminner frå både forhistorisk og historisk tid. Gravhaugene i området er fra vikingtid. Gjenstander som ble funnet i noen av haugene var alle fra 900-tallet. De fleste av de undersøkte gravhaugene var kvinnegraver. Innenfor kulturminneparken er det registrert syv kullgroper og et jernvinneanlegg. I hele Ustedalen har det vært uvanlig stor aktivitet innen jernutvinning og myrmalm i vikingtid og middelalder.

Det er plassert syv 'hus' som en landsby i kulturminneparken. Publikum kan gå fra hus til hus, se gjennom det farga glasset og lage en lydopplevelse ved å spille på lydelementene i hvert hus. Kunstneren bak dette prosjektet er Gunnveig Nerol og Terje Isungset. Begge kunstnerne er vokst opp i Hol kommune.

Ved Geilo badestrand finner man bålplass, toalettanlegg og garderobe, somt en volleyballplass og anlagt sykkelsti. Her er det også en stor parkeringsplass (ikke camping).

Ustedalsfjorden
Photo: Petter Olsen, Visit Geilo