Huldra Epic Escape
Beskrivelse
Er du klar for det som antakeligvis er landets (Skandinavias?) lengste stitur fra høyfjell til lavlandet?
Synes du 1100 meter i høydeforskjell og at bortimot 35km av totalt noenogførti er på sti høres fett ut?
Huldra var en forførerisk og mystisk kvinnelig skapning uten veldig mye klær og med vakre former som lokket unge menn til fjells og som ingen så igjen, derav navnet.
Alt kan ikke bare være #Enduro med pickup og lusne 10 minutters run ned en skogkledd ås. Er man #Enduroist så bør man likevel ta turen da hele runnet lett kunne ha vært gjort om til et fett Enduroritt i verdensklasse med 2 SS på over 15 min en litt kortere på 10 min, samt en "sprint" på 5 min. Har man trøkk i Endurobeina så vil ting være verdt turen.
Etter en tur med stolheis, en 15 km grusklatring og en times skyving er man oppe på 1350 MOH og skuer utover Skaraplatået som deler Hallingdal i to med Ål og Hallingskarvet på den ene siden og Hemsedal, Skogshornmassivet og Golsfjellet på den andre.
Stien begynner litt rufsete fra toppen, men fra toppen ser man en flate ca 100 hm lengre nede og til høyre for det lille tjernet får man første nedoverstrekning på flott sti som er på ca 5 km. Når denne er unnagjort er man nede på platået og man kan begynne på at strekke på totalt 15 km bestående av klassisk AM sykling med litt opp og ned. Dette partiet har alt fra noe av den tristeste knotinga man kan tenke seg, noe ganske midt på treet, men også lengre partier av høykvalitets sykling.
I korte trekk så blir dette partiet omtrent slik: Etter første nedkjøring ved Trettestølane (Ål og Hemsedal kommune møtes derav navnet. Der har de lagt og kranglet i århundrer og kommer garantert til å fortsette med det ;D) skal man inn på en ca 2km lang merket "trillesti" som hører til en (grus)runde som Hemsedal turistkontor har merket. Denne er en lidelse, dype smale dyretråkk, masse basketballstein avbrutt med blaut myr som er heller dårlig kloppet. Lyspunktet er at det kun er 2 km og relativt raskt unnagjort og at neste stistrekke etter noen hundre meter på grus er superfast og flowy, nesten 4 km langt. Dette begynner etter en liten klatring opp til Breisethovda. Etter dette partiet kommer et lite grusparti nedover til et T-kryss hvor man skal til høyre opp mot Gaurhovd.
Det går to stier over neste høyde. Den ene begynner på toppen før et lite tjern og den andre (på GPS sporet) opp til venstre på en liten grusavstikker etter tjernet og rett venstre på topp av liten klatring. Man kommer over på begge, men jeg synes sistnevnte er beste alternativ. Stiene på dette strekket ferdes det en del hest, så noen absolutt høydare er ikke dette partiet uansett.
Når man er over Køyrehovda som den heter så er det et par km på grus. På GPS-sporet så brekker det inn til venstre på grus ca etter 2 km inn mot Habbesett fordi beina mine ikke var hypp på en (fin) sti over Syningen (Høyden rett etter der sporet går til venstre). Det er bare å sykle 100 200 m til rett frem og skyve opp på Syningen så får man sti helt bort til Habbesett. Husk bare å hold venstre etter nedkjøringen fra Syningen så kommer man ut på grusveien GPS sporet går på rett før Habbesett. Stien videre herfra følger stort sett deler av "Skaraåsen rundt" (http://trailguide.no/3) så henviser ganske enkelt til den for videre beskrivelser. Jeg vil allikevel få lov til å legge til at partiet herfra og ned til grusen før nedkjøringen mot Gol er av særdeles høy klasse når det gjelder flyt. Grunnet bestemmelsene om grunneierkonflikter mm på denne siden så har jeg valgt å sensurere bort de siste 600 HM ned til Gol og den offisielle fortsettelsen herfra vil være grusen ned til der hvor stien her inne kalt "Riksveg 7" starter og fortsette videre på denne absolutt høydaren ned til dalbunnen. Fin den au.
PS: Softis og eller Øl på Skysskroa i Gol er obligatorisk etter en tur som dette.
Turen nytes best i Juli, August men kan kanskje være sykkelbar i Juni hvis snøen ikke falt så tjukk vinteren før. September kan også være en knall mnd på fjellet, men kan jo som kjent fort finne på å ikke være det også.
Disclaimer: På sånne lange turer er det vanskelig å få helt rene GPS spor uten avstikkere, bomturer og snarveier (ref grusen bort til Habbesett istedefor stien over Syningen og andre småavstikkere ), men regner med at det er greit.
Hvordan finne stien
Ta 8 seteren i Hemsedal til topps, følg den grønne løypa ned til Skigaarden og krok opp på grusveien mot Ål. Ta til venstre mot Fagerdalen når stigningene på Fanitullvegen begynner å gi seg. Fortsett lang klatring og en liten nedkjøring på rufsete og løs grusveg mot Fagerdalen. Stien begynner inne bak innerste sæter til høyre.